Řecké kotlety s domácími hranolky
05.03.2023
Vepřové kotlety jsou maso, které vyžaduje krátkou přípravu, aby nebylo vysušené. Když chci mít jistotu, že se povedou, volím vaření metodou sous vide. A protože miluji řeckou kuchyni, marináda je v tomto receptu typicky řecká. Kotlety jsou měkoučké, šťavnaté a krásně voní po bylinkách.
Řecké kotlety
Suroviny na 4 porce:
- 4 vykoštěné kotlety min. 2 cm tlusté
- 6 stroužků prolisovaného česneku
- hrst bylinek (tymián, rozmarýn, oregano)
- 1/2 lžíce drceného pepře
- 80 ml olivového oleje
- citronová šťáva z půl citrónu
- sůl
Domácí hranolky
- 1 kg očištěných brambor typ A
- 50 ml rostlinného oleje
- sůl
Koprový dip
- 250 g zakysané smetany
- 1 šalotka najemno nakrájená
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 2 - 4 lžíce sekaného kopru
- sůl a pepř
Postup:
- Připravíme marinádu. Umixujeme ponorným mixérem olivový olej, citronovou šťávu, česnek, bylinky a pepř. Nepřidáváme sůl. Přidáním soli do marinády by se vepřové maso vysušilo.
- Marinádou potřeme omyté osušené kotlety a vmasírujeme do masa ze všech stran.
- Kotlety vložíme po dvou do vakuovacího sáčku a odsajeme vzduch.
- Necháme uležet v lednici nejlépe přes noc, ale minimálně 4 hodiny.
- Předehřejeme si lázeň sous vide na 66°C a vložíme sáčky s kotletami. Vaříme 1 hodinu. Mezitím si připravíme hranolky a dip.
- Po uplynutí času kotlety vyjmeme ze sáčků a osušíme.
- Zprudka opečeme na grilu nebo grilovací pánvi z každé strany asi 2 minuty.
- Necháme kotlety odpočinout pár minut v pekáčku s víkem.
Hranolky
- Brambory nakrájíme na hranolky a vymáčíme ve studené vodě, čímž je zbavíme přebytečného škrobu. Vložíme je do páry a vaříme 4 - 5 minut.
- Předvařené brambory scedíme, osušíme a necháme zcela vychladnout.
- Vychladlé brambory vložíme do mísy, zakapeme olejem a posolíme. Párkrát v míse prohodíme, aby se obalily olejem a solí.
- Vysypeme na plech v jedné vrstvě a pečeme v troubě na horkovzduch 190 - 200°C asi 20 minut. V polovině doby brambory otočíme nebo prohodíme. Poté pustíme gril a pečeme ještě 5 - 10 minut do zlatova na 220°C.
- Suroviny na dip smícháme a podáváme k hotovým kotletám a hranolkům.