Řecké kotlety s domácími hranolky

05.03.2023

Vepřové kotlety jsou maso, které vyžaduje krátkou přípravu, aby nebylo vysušené. Když chci mít jistotu, že se povedou, volím vaření metodou sous vide. A protože miluji řeckou kuchyni, marináda je v tomto receptu typicky řecká. Kotlety jsou měkoučké, šťavnaté a krásně voní po bylinkách.

Řecké kotlety
Řecké kotlety

Suroviny na 4 porce:

  • 4 vykoštěné kotlety min. 2 cm tlusté
  • 6 stroužků prolisovaného česneku
  • hrst bylinek (tymián, rozmarýn, oregano)
  • 1/2 lžíce drceného pepře
  • 80 ml olivového oleje
  •  citronová šťáva z půl citrónu
  • sůl

Domácí hranolky

  • 1 kg očištěných brambor typ A
  • 50 ml rostlinného oleje
  • sůl

Koprový dip

  • 250 g zakysané smetany
  • 1 šalotka najemno nakrájená
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 2 - 4 lžíce sekaného kopru
  • sůl a pepř


Postup:

  1. Připravíme marinádu. Umixujeme ponorným mixérem olivový olej, citronovou šťávu, česnek, bylinky a pepř. Nepřidáváme sůl. Přidáním soli do marinády by se vepřové maso vysušilo. 
  2. Marinádou potřeme omyté osušené kotlety a vmasírujeme do masa ze všech stran.
  3. Kotlety vložíme po dvou do vakuovacího sáčku a odsajeme vzduch.
  4. Necháme uležet v lednici nejlépe přes noc, ale minimálně 4 hodiny.
  5. Předehřejeme si lázeň sous vide na 66°C a vložíme sáčky s kotletami. Vaříme 1 hodinu. Mezitím si připravíme hranolky a dip.
  6. Po uplynutí času kotlety vyjmeme ze sáčků a osušíme. 
  7. Zprudka opečeme na grilu nebo grilovací pánvi z každé strany asi 2 minuty. 
  8. Necháme kotlety odpočinout pár minut v pekáčku s víkem.

Hranolky

  1. Brambory nakrájíme na hranolky a vymáčíme ve studené vodě, čímž je zbavíme přebytečného škrobu.  Vložíme je do páry a vaříme 4 - 5 minut.
  2. Předvařené brambory scedíme, osušíme a necháme zcela vychladnout.
  3. Vychladlé brambory vložíme do mísy, zakapeme olejem a posolíme. Párkrát v míse prohodíme, aby se obalily olejem a solí. 
  4. Vysypeme na plech v jedné vrstvě a pečeme v troubě na horkovzduch 190 - 200°C asi 20 minut. V polovině doby brambory otočíme nebo prohodíme. Poté pustíme gril a pečeme ještě 5 - 10 minut do zlatova na 220°C.
  5. Suroviny na dip smícháme a podáváme k hotovým kotletám a hranolkům.