Rozmarýnové uzlíky  

22.05.2022

Rustikální pečivo, které se hodí nejen k letnímu grilování. Vůně rozmarýnu je v pečivu doslova omamná. Umotat uzlíky je snadné i pro děti, které do pečení můžete zapojit.

Rozmarýnové uzlíky
Rozmarýnové uzlíky

Suroviny:

350 g semoliny

150 g hladké pšeničné mouky

1 lžička cukru

1 lžička soli

50 g olivového oleje

300 ml vlažného mléka

20 g droždí

1 vejce

1 žloutek

1 větvička rozmarýnu nebo 1 lžíce sušeného

1 vejce na pomazání


Postup:

  1. Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek.
  2. Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme ostatní suroviny a nasekaný rozmarýn.
  3. Přidáme vykynutý kvásek a vyhnětáme hladké a pružné těsto.
  4. Necháme kynout přikryté fólií v teple, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Těsto rozdělíme na 12 kousků, které rozválíme na hady asi 15 -20 cm dlouhé.
  6. Z hadů uvážeme uzlíky a klademe na plech s podložkou nebo papírem.
  7. Přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme nakynout asi 30 minut.
  8. Uzlíky pomažeme bílkem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Prvních 10 minut pečeme s párou.
  9. Po 10 minutách troubu vyvětráme a ztlumíme teplotu na 180°C.
  10. Pečeme do zlatova asi 25 minut.