Rozmarýnové uzlíky
22.05.2022
Rustikální pečivo, které se hodí nejen k letnímu grilování. Vůně rozmarýnu je v pečivu doslova omamná. Umotat uzlíky je snadné i pro děti, které do pečení můžete zapojit.
Rozmarýnové uzlíky
Suroviny:
350 g semoliny
150 g hladké pšeničné mouky
1 lžička cukru
1 lžička soli
50 g olivového oleje
300 ml vlažného mléka
20 g droždí
1 vejce
1 žloutek
1 větvička rozmarýnu nebo 1 lžíce sušeného
1 vejce na pomazání
Postup:
- Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek.
- Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme ostatní suroviny a nasekaný rozmarýn.
- Přidáme vykynutý kvásek a vyhnětáme hladké a pružné těsto.
- Necháme kynout přikryté fólií v teple, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Těsto rozdělíme na 12 kousků, které rozválíme na hady asi 15 -20 cm dlouhé.
- Z hadů uvážeme uzlíky a klademe na plech s podložkou nebo papírem.
- Přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme nakynout asi 30 minut.
- Uzlíky pomažeme bílkem a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Prvních 10 minut pečeme s párou.
- Po 10 minutách troubu vyvětráme a ztlumíme teplotu na 180°C.
- Pečeme do zlatova asi 25 minut.