Rustikální chléb s pohankou
28.04.2023
Chléb s velice křupavou kůrkou a velmi jemnou a vláčnou střídou. Směs různých druhů mouk a zápary z pohanky a žitných vloček vytváří zajímavou chuť i strukturu. Při správném skladovaní vydrží střída vláčná po několik dnů.
Postup na bochník 1400 g:
Rozkvas:
- 20 g žitného kvásku
- 50 g žitné mouky
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 120 g vody
Zápara:
- 30 g žitné vločky
- 30 g pohanky
- 160 g horké vody
Těsto:
- 300 g kefíru napůl s vodou
- celý rozkvas
- celá zápara
- 120 g celozrnné špaldové mouky
- 120 g semoliny
- 240 g manitoby nebo Farina W 330
- 120 g pšeničná chlebová mouka
- 18 g sůl
- 12 g slad
- 10 g chlebové koření
Postup:
- Suroviny na rozkvas smícháme a necháme ve vhodné nádobě s volně položeným víčkem kvasit 8 - 10 hodin. Zároveň připravíme záparu. Vločky a pohanku zalijeme horkou vodou, promícháme, misku zakryjeme fólií a zabalíme do ručníku. Necháme v pokojové teplotě.
- Do robota vložíme rozkvas, záparu, kefír s vodou, slad a všechny mouky a lehce promícháme, dokud se těsto nespojí. Kotlík zakryjeme fólií a necháme proběhnout fermentolýzu cca 60 minut.
- Těsto uhněteme s přestávkami asi 10 - 15 minut, dokud není pružné. Pokud je těsto příliš hutné přilijeme trochu vody.
- Uhnětené těsto vložíme do olejem vytřené krabičky a necháme kynout asi 2 hodiny. Během kynutí 3 - 4 přeložíme.Těsto stočíme do ošatky a tu vložíme do igelitového pytle. Necháme ještě 30 - 60 minut v pokojové teplotě a poté vložíme do lednice na 10 - 12 hodin.
- Rozpálíme troubu na 250 °C. Do trouby vložíme na spodní rošt litinový tál nebo dlaždici.
- Po cca 40 - 60 minutách překlopíme těsto z lednice na lopatu nebo podložku s pečícím papírem a chléb nařízneme žiletkou.
- Chléb sesuneme z podložky na tál i s papírem. Zapneme páru na plný výkon a troubu ztlumíme na 230°C.
- Pečeme na 230°C 15 minut, poté troubu vyvětráme a ztlumíme na 190°C. Dopékáme asi 30 minut.
- Po upečení chléb necháme vychladnout na mřížce. Správně upečený chléb zní při poklepání dutě.
- Chléb zakrojíme až po úplném vychladnutí.