Salát Rumcajs
31.03.2023
Lahůdky studené kuchyně mám ráda snad už od narození. Když se mi podařilo získat knihu socialistických norem studených pokrmů, dělám je ještě častěji. Salát Rumcajs přesně podle normy ČSN 50201 nebyl úplně ten nejvíc nejlepší. Malinko jsem normu doťukla podle svých představ a chutí. Teď je to ten nejlepší Rumcajs, co znám.
Suroviny na 1 kg salátu:
- 380 g šunkového salámu
- 200 g majonézy
- 60 g očištěné uvařené mrkve
- 60 g uvařeného celeru
- 100 g sterilované okurky
- 40 g plnotučné hořčice
- 40 g cibule
- 15 g sterilované feferony
- 50 g sterilované kapie
- 5 g ocet vinný
- 8 g Worcester
- 8 g cukr
- 6 g pepř
- 5 g sůl
- 10 - 20 g nálev z feferonů
Postup:
- Salám, okurky a feferonky nakrájíme na nudličky. Vložíme do mísy.
- Mrkev, cibuli, kapie a celer nakrájíme na drobné kostičky a spojíme s majonézou, hořčicí a kořením.
- Ocet a feferonkový nálev přidáme až nakonec, dle požadované konzistence a chuti.
- Promícháme a necháme uležet v chladu.
S octem a nálevem z feferonek opatrně, vždy záleží, jak kyselá je majonéza, hořčice a okurky. Bohužel (nebo bohudík?) nemáme všichni stejné normované suroviny.