Smrkový sirup
Smrkový sirup z mladých smrkových výhonků a bio třtinového cukru je účinný při bolestech v krku, podobně jako sirup jitrocelový. Vhodný je i pro děti, neobsahuje žádné konzervanty.
Smrkové výhonky ukrývají léčebný účinek a sirup pomůže při nachlazení či bolestech kloubů. Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, jenž odvádí z těla toxiny a posiluje imunitu. Účinné složky pomáhají při bolestech kloubů a končetin, poruchách prokrvení, katarech dýchacích cest, nervozitě, nespavosti a celkové vyčerpanosti. V aromaterapii má široké využití silice ze smrkového jehličí - při revmatismu, vyčerpanosti a onemocněních dýchacích cest.
Suroviny:
košík mladých smrkových výhonků z čisté přírody
1 - 2 kg BIO třtinového cukru
Postup:
- Smrkové výhonky sbíráme dopoledne, nejlépe ve slunečný den, bez předchozího deště.
- Máme-li výhonky z čisté přírody daleko od silnice, nebo hnojeného pole, nemusíme je prát. Pokud si nejste jistí, výhonky opláchněte studenou vodou a nechte volně oschnout rozložené na utěrce.
- Do 5l čisté, vypařené a suché sklenice navrstvíme výhonky do výšky cca 4 cm, dobře upěchujeme a zasypeme 2 cm vrstvou cukru. Opět dobře upěchujeme např. pomocí mačkadla na brambory.
- Postup opakujeme do naplnění sklenice, nebo spotřeby výhonků. Poslední vrstva je cukr, který zatěžkáme např. dřívkem na rychlokvašky a čistým vyvařeným oblázkem nebo jiným závažím.
- Sklenici umístíme na okenní parapet, kam svítí slunce jen půl dne a necháme na světle louhovat 3 - 6 týdnů (podle teploty a slunce). Po několika dnech výhonky pustí šťávu a cukr se začne rozpouštět. Sirup je hotový, jakmile výhonky zhnědnou a ve sklenici je cukr zcela rozpuštěný.
- Sirup přefiltrujeme přes plátno nebo dvojitou gázu a uložíme do čistých lahviček do lednice, kde vydrží více než rok.