Špaldový chléb celozrnný

26.04.2023

Chléb ze špaldové mouky s větším podílem celozrnné špaldy kynutý kváskem Lievito Madre. Zdravý chléb plný lehce stravitelné vlákniny se výborně hodí ke guláši, grilovanému koleni nebo špekáčkům na ohni. Chléb je vláčný a jeho trvanlivost je dlouhá.

Suroviny na bochník 1300 g:

Kaše:

  • 50 g špaldové celozrnné mouky
  • 140 g horké vody

Těsto: 

  • 140 g občerstveného LM kvásku
  • 240 g kefíru
  • 240 g vody
  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g žitných vloček
  • 25 g bramborové vlákniny
  • 25 g soli
  • 20 g chlebového koření
  • kaše ze špaldy

Postup:

  1. Asi 4 hodiny předem si připravíme kaši. Do misky odvážíme celozrnnou mouku a za stálého míchání metličkou ji zalijeme jí horkou vodou. Prošleháme do hladka, přikryjeme fólií a necháme v teple několik hodin.
  2. Do robotu nalijeme kefír s vodou, celozrnnou kaši, přidáme LM kvásek a ostatní suroviny kromě soli a koření a vypracujeme krátce hrubé těsto. Přikryjeme fólií a necháme 2 hodiny v pokojové teplotě.
  3. Přidáme sůl a koření a uhněteme pevné a pružné těsto.
  4. Laminace: Na mastnou podložku roztáhneme těsto do obdélníku. Přeložíme na třetiny ze stran a potom i svrchu a zdola. 
  5. Složený balíček vložíme do vymaštěné krabičky a necháme kynout 3 - 5 hodin. Během kynutí těsto 3x přeložíme. 
  6. Těsto stočíme do ošatky a necháme 1 - 2 hodiny lehce nakynout.  
  7. Ošatku zabalíme do igelitového pytle a uložíme do lednice na 16 - 20 hodin.
  8. Před pečením vyjmeme ošatku z lednice a prstovým testem zkusíme stupeň vykynutí. Pokud se těsto po zmačknutí prstem vrací, rozpálíme troubu. Pokud po prstu zůstává v těstu stopa, necháme ještě na lince kynout další 1 - 2 hodiny. 
  9. Troubu s kamenem, litinovým tálem nebo dlaždicí rozpálíme na 250°C alespoň 40 minut.
  10. Ošatku vyklopíme na lopatu nebo podložku, chléb nařízneme a vsuneme do zapařené trouby.
  11. Pečeme 15 minut na 230 °C, pára na plný výkon. Poté troubu vyvětráme, vypneme páru a dopékáme na 170°C  do požadované barvy cca 30 minut. Dobře upečený chléb zní při poklepání dutě.