Sugo di pomodoro Al basilico
26.02.2023
Rajčatové sugo s bazalkou je základní kámen italské kuchyně a je tak báječné, že jakmile začnou rajčata dozrávat, má výroba této omáčky v mojí kuchyni přednost. Sugo pak používám po celý rok - na pizzu, do tortilly do omáček na těstoviny, i samotné ke grilovanému masu nebo sýrům.
Sugo di pomodoro Al basilico
Suroviny:
- 2 kg rajčat (zralých až přezrálých)
- 1 svazek čerstvé bazalky
- sůl podle chuti
- 50 ml extra panenský olivový olej
- 1 PL třtinový cukr
- 1 PL balsamikový ocet
Sugo di pomodoro Al basilico
Postup:
- Rajčata dobře omyjte, odstraňte bubáky a překrojte je napůl. Máte-li velká rajčata, rozkrájejte na čtvrtky.
- Dejte je vařit do širokého, nejlépe litinového hrnce.
- Vařte s pokličkou na mírném ohni asi 30 minut v závislosti na použitém druhu rajčat a občas je promíchejte vařečkou.
- Jakmile jsou rozvařené, nechte je vychladnout a pak směs propasírujte, buď lisem na ovoce nebo sítem. Je nutné, aby v omáčce nezůstaly žádné slupky.
- Omáčku dejte opět na oheň na dalších 10-15 minut, přidejte olivový olej, cukr a balsamiko, osolte a nechte redukovat, dokud nezískáte správnou konzistenci (omáčka by neměla být příliš vodová).
- Ihned po vypnutí sporáku, přidejte do omáčky dobře omyté, hrubě nasekané lístky bazalky.
- Omáčku naplňte do čistých vyvařených sklenic a pokud je nespotřebujete do měsíce, zavařte.
- Sklenice zavařuji v hrnci s vodou na 80 °C 15-20 min nebo stejný čas v parní troubě na program PÁRA 100°C.