Sugo di pomodoro Al basilico

26.02.2023

Rajčatové sugo s bazalkou je základní kámen italské kuchyně a je tak báječné, že jakmile začnou rajčata dozrávat, má výroba této omáčky v mojí kuchyni přednost. Sugo pak používám po celý rok - na pizzu, do tortilly do omáček na těstoviny, i samotné ke grilovanému masu nebo sýrům.

Sugo di pomodoro Al basilico
Sugo di pomodoro Al basilico

Suroviny:

  • 2 kg rajčat (zralých až přezrálých)
  • 1 svazek čerstvé bazalky 
  • sůl podle chuti
  • 50 ml extra panenský olivový olej 
  • 1 PL třtinový cukr
  • 1 PL balsamikový ocet
Sugo di pomodoro Al basilico
Sugo di pomodoro Al basilico

Postup:

  1. Rajčata dobře omyjte, odstraňte bubáky a překrojte je napůl. Máte-li velká rajčata, rozkrájejte na čtvrtky.
  2. Dejte je vařit do širokého, nejlépe litinového hrnce.
  3. Vařte s pokličkou na mírném ohni asi 30 minut v závislosti na použitém druhu rajčat a občas je promíchejte vařečkou.
  4. Jakmile jsou rozvařené, nechte je vychladnout a pak směs propasírujte, buď lisem na ovoce nebo sítem. Je nutné, aby v omáčce nezůstaly žádné slupky.
  5. Omáčku dejte opět na oheň na dalších 10-15 minut, přidejte olivový olej, cukr a balsamiko, osolte a nechte redukovat, dokud nezískáte správnou konzistenci (omáčka by neměla být příliš vodová).
  6. Ihned po vypnutí sporáku, přidejte do omáčky dobře omyté, hrubě nasekané lístky bazalky.
  7. Omáčku naplňte do čistých vyvařených sklenic a pokud je nespotřebujete do měsíce, zavařte.
  8. Sklenice zavařuji v hrnci s vodou na 80 °C 15-20 min nebo stejný čas v parní troubě na program PÁRA 100°C.