Šunka od kosti z pomalého hrnce

09.11.2022

Nemáte-li vlastní udírnu a přesto občas chuť na dobrou uzeninu, vystačí vám pomalý hrnec. Šunka je v chuti k nerozeznání od té uzené skutečným kouřem.  V tekutém kouři jsou navíc obsaženy jen přírodní složky bez karcinogenních látek, což je příjemným bonusem. 

Šunka od kosti
Šunka od kosti

Suroviny:

  • 1,2 kg vepřové kýty ( např. ořech)
  • 20 g pragandy nebo jiné rychlosoli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 5-8 kapek tekutého kouře
  • pár větviček z ovocného stromu (např. třešňové)

Postup přípravy:

  1. Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a celou nasolíme rychlosolí (Praganda).  Zavakuujeme do sáčku, nebo uzavřeme do vzduchotěsné nádoby. Uložíme v lednici na 4 - 8 dnů. Vakuovanou šunku nemusíme kontrolovat, pokud máme maso v nádobě, raději každý den zkontrolujeme a šunku otočíme.
  2. Po naložení šunku omyjeme vodou a důkladně osušíme. V oleji rozmícháme tekutý kouř a celou šunku potřeme. Použijete-li kvalitní tekutý kouř, já kupuji pouze tento: https://kralovstvichuti.cz/koreni/smesi-koreni/tekuty-kour, doporučuji vmíchat do oleje max. 5 kapek na 1 kg masa.
  3. Pokud máme jinou část kýty než ořech, můžeme šunku svázat provázkem do úhledného tvaru.

    Na dno pomalého hrnce vytvoříme "rošt" z nalámaných a kartáčkem očištěných větviček. Na tento rošt vložíme šunku. Hrnec zapneme na low (80 - 92°C) a necháme pomalit 14 hodin. V polovině doby můžeme šunku otočit. Na poslední hodinu podložíme poklici vařečkou, aby unikla přebytečná vlhkost.

  4. Maso není třeba dále tepelně upravovat. Ještě teplá šunka je výborná s čočkou, hráškovým pyré nebo s křenem. Po vychladnutí lze krájet kráječem na velmi tenké plátky. Zabalená alobalu vydrží v lednici týden, zavakuovaná 2-3 týdny. Šunku můžeme také zmrazit.

 

Hráškové pyré s domácí šunkou
Hráškové pyré s domácí šunkou