Toastový chléb s LM kváskem

01.02.2023

Dokonalý toastový chléb upečete díky kváskovému těstu s Tangzhongem. Jeho trvanlivost bude dlouhá, my jsme ho snědli do 3 dnů, ale myslím, že by vydržel nejméně jednou tolik.

Suroviny:

na Tangzhong 

  • 70 g hladké mouky (např. Předměřická)
  • 350 g vody

na těsto

  • 150 g čerstvě nakrmeného LM
  • 150 g ředěného kefíru (50/50)
  • 1 lžička sladěnky
  • Tangzhong
  • 450 g hladké mouky (např. Pernerka)
  • 2 lžičky soli
  • 40 g másla

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme Tangzhong. Mouku dobře rozmícháme ve studené vodě a zahříváme na sporáku za stálého míchání na 65 °C. Pak necháme vychladnout.
  2. V robotu rozmícháme na kousky natrhané LM s kefírem, vodou, přidáme sladěnku, mouku, Tangzhong  a sůl. Těsto hněteme 10 minut a nakonec zapracujeme na plátky nakrájené a povolené máslo. Dobře vypracované těsto se nesmí lepit ani trhat.
  3. Vvlastněymažeme olejem plastovou krabici, do které uložíme vypracované těsto. Těsto je poměrně řídké, pro lepší manipulaci si namastíme i ruce. Necháme v teple kynout a během kynutí, po 30 - 40 minutách, překládáme. Celkem těsto kyne asi 3 hodiny.
  4. Těsto rozdělíme na tři kusy, ty stočíme pomocí cukrářské karty nebo stěrky a vložíme do máslem vymazané chlebové formy. Formu s těstem zakryjeme potravinovou fólií a necháme odpočívat v lednici alespoň 9 hodin.
  5. Pokud na chleba spěcháme, necháme vykynout v teple, to bude trvat 3-5 hodin.
  6. Chleba ve formě pečeme v troubě rozpálené na 230 °C s plnou párou 20 minut, potom vyvětráme a pečeme na 200 °C  5-8 minut. 
  7. Chleba vyklopíme z formy a dopečeme na roštu asi 15 minut a 180 °C.

Chleba před nakrojením necháme zcela vychladnout na mřížce.