Toastový chléb s LM kváskem
01.02.2023
Dokonalý toastový chléb upečete díky kváskovému těstu s Tangzhongem. Jeho trvanlivost bude dlouhá, my jsme ho snědli do 3 dnů, ale myslím, že by vydržel nejméně jednou tolik.
Suroviny:
na Tangzhong
- 70 g hladké mouky (např. Předměřická)
- 350 g vody
na těsto
- 150 g čerstvě nakrmeného LM
- 150 g ředěného kefíru (50/50)
- 1 lžička sladěnky
- Tangzhong
- 450 g hladké mouky (např. Pernerka)
- 2 lžičky soli
- 40 g másla
Postup:
- Nejdříve si připravíme Tangzhong. Mouku dobře rozmícháme ve studené vodě a zahříváme na sporáku za stálého míchání na 65 °C. Pak necháme vychladnout.
- V robotu rozmícháme na kousky natrhané LM s kefírem, vodou, přidáme sladěnku, mouku, Tangzhong a sůl. Těsto hněteme 10 minut a nakonec zapracujeme na plátky nakrájené a povolené máslo. Dobře vypracované těsto se nesmí lepit ani trhat.
- Vvlastněymažeme olejem plastovou krabici, do které uložíme vypracované těsto. Těsto je poměrně řídké, pro lepší manipulaci si namastíme i ruce. Necháme v teple kynout a během kynutí, po 30 - 40 minutách, překládáme. Celkem těsto kyne asi 3 hodiny.
- Těsto rozdělíme na tři kusy, ty stočíme pomocí cukrářské karty nebo stěrky a vložíme do máslem vymazané chlebové formy. Formu s těstem zakryjeme potravinovou fólií a necháme odpočívat v lednici alespoň 9 hodin.
- Pokud na chleba spěcháme, necháme vykynout v teple, to bude trvat 3-5 hodin.
- Chleba ve formě pečeme v troubě rozpálené na 230 °C s plnou párou 20 minut, potom vyvětráme a pečeme na 200 °C 5-8 minut.
- Chleba vyklopíme z formy a dopečeme na roštu asi 15 minut a 180 °C.
Chleba před nakrojením necháme zcela vychladnout na mřížce.