Uzený jazyk v křenovém aspiku
24.02.2023
Pochoutka vhodná i na sváteční stůl. Ideální by samozřejmě bylo použít do receptu jazyk doma vyuzený. Tuto možnost (zatím) nemám, tedy uzené maso nakupuji u vyhlášeného řezníka v blízké vesnici. Najděte si svého řezníka, který nabízí čerstvě vyuzené maso.
Uzený jazyk v křenovém aspiku
Suroviny na běžnou formu srnčí hřbet:
Vývar:
- 1 uzený hovězí jazyk nebo 3 vepřové
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1/4 bulvy celeru
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- 1 lžička soli
Na aspik:
- 2 lžíce vinného octa (nebo jablečného)
- 50 g želatiny
- 150 g majonézy
- 100 g žervé (nebo čerstvého sýra typu Lučina, Palouček)
- 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu
- 1 paprika
Postup přípravy:
- Jazyk dobře omyjeme a spolu s kořenovou zeleninou, kořením a solí vaříme buď v pomalém hrnci na High 8-9 hodin, nebo táhneme na mírném ohni na sporáku. Vývar musí jen lehce probublávat, nesmí vařit.
- Z dobře uvařeného jazyka snadno oloupeme kůži, Nakrájíme na kostky cca 2x2x2 cm. Nakrájíme i mrkev, petržel a celer.
- Želatinu necháme nabobtnat v troše zchladlého vývaru.
- 750 ml horkého vývaru ( cca 60 ˚C) z jazyka smícháme s nabobtnanou želatinou, octem, majonézou a žervé. Prošleháme metličkou do úplného spojení všech surovin. Ochutnáme a případně dosolíme nebo přidáme ocet.
- Nakonec vmícháme křen, na kostičky nakrájenou čerstvou papriku a kostky jazyka.
- Do formy na toustový chléb nebo srnčí hřbet vložíme umíchanou směs a necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
- Po vychladnutí opatrně nahřejeme formu pod tekoucí horkou vodou a uvolníme tak asik z formy.
Můžeme také formu před plněním vyložit potravinovou fólií a po ztuhnutí snadno vyjmout aspik i s fólií.