Uzený jazyk v křenovém aspiku

24.02.2023

Pochoutka vhodná i na sváteční stůl. Ideální by samozřejmě bylo použít do receptu jazyk doma vyuzený. Tuto možnost (zatím) nemám, tedy uzené maso nakupuji u vyhlášeného řezníka v blízké vesnici. Najděte si svého řezníka, který nabízí čerstvě vyuzené maso. 

Uzený jazyk v křenovém aspiku
Uzený jazyk v křenovém aspiku

Suroviny na běžnou formu srnčí hřbet:

Vývar:

  • 1 uzený hovězí jazyk nebo 3 vepřové
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/4 bulvy celeru
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 1 lžička soli

Na aspik:

  • 2 lžíce vinného octa (nebo jablečného)
  • 50 g želatiny
  • 150 g majonézy
  • 100 g žervé (nebo čerstvého sýra typu Lučina, Palouček)
  • 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu
  • 1 paprika

Postup přípravy:

  1. Jazyk dobře omyjeme a spolu s kořenovou zeleninou, kořením a solí vaříme buď v pomalém hrnci na High 8-9 hodin, nebo táhneme na mírném ohni na sporáku. Vývar musí jen lehce probublávat, nesmí vařit.
  2. Z dobře uvařeného jazyka snadno oloupeme kůži, Nakrájíme na kostky cca 2x2x2 cm. Nakrájíme i mrkev, petržel a celer.
  3. Želatinu necháme nabobtnat v troše zchladlého vývaru.
  4. 750 ml horkého vývaru ( cca 60 ˚C) z jazyka smícháme s nabobtnanou želatinou, octem, majonézou a žervé. Prošleháme metličkou do úplného spojení všech surovin. Ochutnáme a případně dosolíme nebo přidáme ocet.
  5. Nakonec vmícháme křen, na kostičky nakrájenou čerstvou papriku a kostky jazyka.
  6. Do formy na toustový chléb nebo srnčí hřbet vložíme umíchanou směs a necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny.
  7. Po vychladnutí opatrně nahřejeme formu pod tekoucí horkou vodou a uvolníme tak asik z formy.
    Můžeme také formu před plněním vyložit potravinovou fólií a po ztuhnutí snadno vyjmout aspik i s fólií.