Velikonoční beránek na plech
02.03.2020
Netradiční beránek pro ty, kdo nemají formu a mají raději kynuté pečivo. Nahradí mazanec a nemusí se krájet, beránčí kudrliny se snadno a s radostí odlamují. Těsto je díky máslu neuvěřitelně vláčné a díky rumu a bergamotu i nádherně voní. Bergamotový cukr můžete nahradit jakoukoli citrusovou kůrou nebo vanilkou.
Velikonoční beránek na plech
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 220 g mléka
- 120 g másla
- 80 g cukru
- 40 g droždí
- 3 žloutky
- 1 lžíce bergamotového cukru
- nebo 1/5 lžičky citronové kůry
- špetka soli
- 100 g zlatých rozinek namočených v
- 50 ml tuzemského rumu
- plátkové mandle, brusinky na oči a čumák
- bílek na potření
Postup:
- Z droždí, lžičky cukru a 80 ml vlahého mléka připravíme kvásek. Rozehřejeme máslo.
- Do robota vlijeme zbývající mléko, přidáme mouku, cukr, žloutky a kvásek a minutu hněteme.
- Přidáme bergamotový cukr nebo kůru, rum slitý z rozinek a špetku soli. Opět pár minut hněteme.
- Přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a hněteme dokud není těsto hladké a nelepí na stěny kotlíku.
- Nakonec vložíme rozinky a prohněteme, až jsou rozinky v těstě zcela začleněné. Pokud máme jumbo rozinky, rozkrájíme je předem na menší kousky.
- Těsto necháme kynout pod potravinovou fólií, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta oddělíme část, ze které stočíme a vytvarujeme hlavu, nebo spíše obličej beránka. Uložíme na plech a stejně vytvarujeme uši a růžky.
- Zbytek těsta zvážíme a rozdělíme na 15 stejných kousků. Ze 14 vyválíme válečky a z každého stočíme kudrlinu. Přikládáme k beránkovi, postupujeme od krku až k zadečku.
- Poslední kousek rozdělíme na 2 díly a vytvarujeme nožky. Do obličeje zapíchneme brusinky jako oči a čumáček a celého beránka pomažeme bílkem. Kudrliny posypeme plátkovými nebo sekanými mandlemi.
- Celý plech s beránkem vložíme na 20 minut do trouby na program kynutí těsta, nebo klasickou troubu ohřejeme na 40˚C, vypneme a vložíme plech s beránkem na 40 minut.
- Vykynutého beránka pečeme na horkovzduch ( ideálně s párou 25%) na 160 až 170˚C podle typu trouby cca 35 až 40 minut.
- Vychladlého beránka hojně pocukrujeme moučkovým cukrem.