Velikonoční beránek na plech 

02.03.2020

Netradiční beránek pro ty, kdo nemají formu a mají raději kynuté pečivo. Nahradí mazanec a nemusí se krájet, beránčí kudrliny se snadno a s radostí odlamují.  Těsto je díky máslu neuvěřitelně vláčné a díky rumu a bergamotu i nádherně voní. Bergamotový cukr můžete nahradit jakoukoli citrusovou kůrou nebo vanilkou.

Velikonoční beránek na plech
Velikonoční beránek na plech

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 220 g mléka
  • 120 g másla
  • 80 g cukru
  • 40 g droždí
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce bergamotového cukru
  • nebo 1/5  lžičky citronové kůry
  • špetka soli
  • 100 g zlatých rozinek namočených v 
  • 50 ml tuzemského rumu
  • plátkové mandle, brusinky na oči a čumák
  • bílek na potření

Postup:

  1. Z droždí, lžičky cukru a 80 ml vlahého mléka připravíme kvásek. Rozehřejeme máslo.
  2. Do robota vlijeme zbývající mléko, přidáme mouku, cukr, žloutky a kvásek a minutu hněteme.
  3. Přidáme bergamotový cukr nebo kůru, rum slitý z rozinek a špetku soli. Opět pár minut hněteme.
  4. Přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a hněteme dokud není těsto hladké a nelepí na stěny kotlíku.
  5. Nakonec vložíme rozinky a prohněteme, až jsou rozinky v těstě zcela začleněné. Pokud máme jumbo rozinky, rozkrájíme je předem na menší kousky.
  6. Těsto necháme kynout pod potravinovou fólií, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  7. Z vykynutého těsta oddělíme část, ze které stočíme a vytvarujeme hlavu, nebo spíše obličej beránka. Uložíme na plech a stejně vytvarujeme uši a růžky. 
  8. Zbytek těsta zvážíme a rozdělíme na 15 stejných kousků. Ze 14 vyválíme válečky a z každého stočíme kudrlinu. Přikládáme k beránkovi, postupujeme od krku až k zadečku.
  9. Poslední kousek rozdělíme na 2 díly a vytvarujeme nožky. Do obličeje zapíchneme brusinky jako oči a čumáček a  celého beránka pomažeme bílkem. Kudrliny posypeme plátkovými nebo sekanými mandlemi.
  10. Celý plech s beránkem vložíme na 20 minut do trouby na program kynutí těsta, nebo klasickou troubu ohřejeme na 40˚C, vypneme a vložíme plech s beránkem na 40 minut.
  11. Vykynutého beránka pečeme na horkovzduch ( ideálně s párou 25%) na 160 až 170˚C podle typu trouby cca 35 až 40 minut.
  12. Vychladlého beránka hojně pocukrujeme moučkovým cukrem.