Vesnický chléb s otrubami
28.04.2023
Výborný a trvanlivý chléb s vláčnou nadýchanou střídou a křupavou kůrkou. Voní po žitném kvásku a chlebovém koření. Chléb vydrží dobře skladovaný až 4 dny s mírnou ztrátou křupavosti kůrky.
Suroviny:
Rozkvas:
- 20 g žitného kvásku
- 100 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g vody
Těsto:
- 350 g vody
- celý rozkvas
- 150 g pšeničné mouky Farina 00
- 300 pšeničné chlebové mouky
- 60 g pšeničné otruby
- 10 g pekařský slad
- 15 g soli
- 12 g chlebové koření
Postup:
- Suroviny na rozkvas dobře promícháme, vložíme do mísy s víkem a necháme na kuchyňské lince kvasit přes noc (cca 12 hodin).
- Ráno vložíme rozkvas do kotlíku robota a přidáme ostatní suroviny kromě soli, sladu a koření.
- Na nízkou rychlost promícháme, dokud nejsou suroviny dobře propojené. Necháme zakryté odpočívat 40 - 60 minut.
- Přidáme sůl, slad a koření a na střední rychlost uhněteme pevné těsto. Trvá to asi 5 - 10 minut.
- Těsto po vyhnětení necháme 10 minut odpočinout. Namastíme pracovní desku a ruce a těsto roztáhneme přibližně na obdélník. Placka by měla být co nejtenčí, ale nesmí se trhat.
- Poté složíme těsto přehnutím stran do středu a vytvoříme balíček.
- Těsto vložíme do naolejované krabičky. Těsto překládáme po 30 minutách asi 3x.
- Po překládání necháme kynout asi 3 - 5 hodin v teple.
- Poté těsto stočíme do ošatky vysypané rýžovou nebo pohankovou moukou. Ošatku vložíme do igelitového pytle a necháme kynout na lince podle okolní teploty 6 - 8 hodin, nebo v lednici 12 - 14 hodin.
- Jakmile je těsto vykynuté na 80%, rozpálíme troubu na 250 °C. Do trouby vložíme na spodní rošt litinový tál nebo dlaždici.
- Po cca 40 - 60 minutách překlopíme těsto z ošatky na podložku s pečícím papírem a chléb nařízneme žiletkou.
- Chléb sesuneme z podložky na tál i s papírem. Zapneme páru na plný výkon a troubu ztlumíme na 230°C.
- Pečeme na 230°C 15 minut, poté troubu vyvětráme a ztlumíme na 190°C. Dopékáme asi 30 minut.
- Po upečení chléb necháme vychladnout na mřížce. Správně upečený chléb zní při poklepání dutě.
- Chléb zakrojíme až po úplném vychladnutí.