Zralá rajčata odrůdy žluté, oranžové nebo zelené barvy perfektně využijete pro přípravu tohoto chutney. Já použila odrůdu zelená Zebra se skvělou sladkokyselou chutí a doplnila o červenou odrůdu San marzano. Ćatní můžete samozřejmě připravit také z červených rajčat, jen pokud jsou sladká, uberte na cukru.

Smrkový sirup

08.06.2023

Smrkový sirup z mladých smrkových výhonků a bio třtinového cukru je účinný při bolestech v krku, podobně jako sirup jitrocelový. Vhodný je i pro děti, neobsahuje žádné konzervanty.

Violka vonná - kdo by jí neznal. Kouzelná jarní vůně, kterou prostě nemohu nechat bez povšimnutí. O zdravotních benefitech fialky bylo popsáno mnoho, stačí zapátrat na internetu. Takže jen pár zajímavostí:

Zázvor je jednou z mých oblíbených ingrediencí v kuchyni. Používám ho čerstvý, kandovaný, nakládaný nebo sušený. Nakládaný zázvor je nezbytnou přílohou k sushi, ten z obchodu obsahuje konzervační látky, umělá sladidla a barviva a také je dost drahý. A především, nechutná zdaleka tak dobře, jako můj domácí Gari.

Vůně citrusových plodů, když se vaří, je nádherná a provoněla celý dům. Tuhle marmeládku si rozhodně schovám na Vánoce, úplně ji vidím v kombinaci s hořkou čokoládou. Neumím si snad představit lepší vánočnější kombinaci. Ale zatím je březen...

Rajčatové sugo s bazalkou je základní kámen italské kuchyně a je tak báječné, že jakmile začnou rajčata dozrávat, má výroba této omáčky v mojí kuchyni přednost. Sugo pak používám po celý rok - na pizzu, do tortilly do omáček na těstoviny, i samotné ke grilovanému masu nebo sýrům.

Mnoho kuchařek má svůj recept, podle kterého si nakládá okurky po generace. I u nás to tak bylo. Až jednou... u kamarádky jsem ochutnala "její" okurky a okamžitě chtěla recept. Od té doby, již více než 30 let, nenakládám okurky jinak... a také rozdávám recept.